Tetőtér beépítés

Tetőtér beépítés, tetősík burkolás gipszkartonnal

A használaton kivüli tetőtér messze a leggazdaságosabb lehetőséget kínalja arra, hogy új lakóterületet hozzunk létre. A tetőtér beépítés mellett szól a beépített terültet jobb kihasználása és a viszonylag gyors lehetőség arra, hogy a pótlólag szükséges lakóhelyiséget létrehozzunk.

A tetőtér beépítéshez alapvetően építési engedély szükséges, mivel a tetőtér beépítéssel általában megváltozik az épület használatának jellege. Az építkezés megkezdése előtt minden esetben érdemes kikérni a hatóság véleményét, hogy a tervezett átalakítás engedélykötelese-e. Az általunk beépített rendszerek a gipszkarton lapok és a megfelelő hő- és hangszigetelő anyagok kombinációjaként megfelelnek minden követelmények, melyeket a gazdaságos és magas komfortfokozatú tetőtérrel szemben támasztunk. A bevált szárazépítési technológiával nem viszünk be nedvességet a meglévő épületszerkezetekbe. Az elkészült helyiségek közvetlenül a munkák befejezése után beköltözhetőek.

Úgyszintén megoldható minden, a Magyar Szabvány által előirt tűzvédelmi kategória, a 0.2, a 0.65 az 1 és 2 óra. Magyarországon évente több, mint 7000 lakás gyullad ki, ezt előzhetjük meg tűzgátló gipszkarton lapok beépítésével. A gipszkarton gipszmagja 20 % kötött kristályvizet tartalmaz ami 3 liter/m2-t jelent. Tűz esetén ez a kristályvíz beépített tűzoltó vízként viselkedik.

Tetősíkot két módszerrel burkolhatunk:

  • Fa lécszerkezetre önmetsző csavarokkal rögzítve.
  • Állítható kengyelre szerelt fém profilvázra csavarozva.

Mindkét esetben a szarufák közötti szigetelést kell először elvégezni. A szigetelés rögzítése szélesfejű szeggel, vagy tűzőgéppel folyhat. A szigetelés szélességét úgy kell megválasztani, hogy kitöltse hézagmentesen a szarufák közötti távolságot.

Miután elkészült a szigetelés a tetősikb

an és a fogópárok között, ezekre keresztirányba felcsavarozzuk a tartólécezést. Lécezés helyett állítható hevederekre szerelt fémprofilt is alkalmazhatunk.

Amennyiben nem kasírozott a szigetelésünk úgy a gipszkarton lap és a szigetelés közé párazáró fóliát kell beiktatni.

Ezek után kell önmetsző gyorscsavarokkal felhelyezni a gipszkartonlapokat a lécezésre, fémvázra kereszt irányba. Először a vízszintes csíkot kell burkolni aztán a ferde tetősíkot. Nagyon ügyeljünk arra hogy ne hozzunk létre kereszthézagot.