Álmennyezetek, kazettás álmennyezetek

Mennyezetburkolat

A mennyezetburkolatok közvetlenül a teherhordó födémre szerelt fa, vagy fém tartószerkezettel azért előnyösek, mert sima és sík, jól festhető és tapétázható felületet biztosítanak. Elsősorban sérült födémek felújításakor kerülnek alkalmazásra.

Álmennyezet

Az álmennezeteket fa vagy fém tartószerkezettel azért építjük, hogy a helyiség belmagasságát lecsökkentsük, vagy hogy a teherhordó födém alatt futó vezetékeket eltakarjuk.

Ezen felül az álmennyezetek szigetelő paplan kombinációval még további kedvező hatásokat biztosíthatnak:
fütési költség megtakarítás, az energiamegtakarítás által, amelyet az álmennyezetünk feletti szigetelőrétegnek köszönhetünk
a meglévő födémünk léghang szigetelésének javítása, kb: 8 dB
hangteher szint csökkentés és szabályozás, perforált és sliccelt lapok segítségével
tűzgátlási értékek javítása

A szakvállalatnál hagyományosan beszerezhető világítási, szellőzési és klímaberendezések tartozékait egyszerűen össze lehet építeni az álmennyezettel.

Építés módja:

jelöljük be az álmennyezet szintjét a körbefutó falakon

fúrjuk fel a falazatra csatlakozó profilt, valamint a mennyezeti rögzítő huzalokat

rakjuk fel a fémvázat, amelyet csúsztassuk bele a falprofilba és a rugós függesztővel csatlakoztassuk a függesztőhuzalhoz, a mennyezethez

gyorscsavarokkal rögzíthetjük a gipszkartonlapokat, kötésben, hézageltolásban, ügyeljünk a kereszthézag elkerülésé

Gipszkarton kazettás álmennyezetek

A látszóbordás álmennyezet a leggyakrabban alkalmazott rendszer, mivel egyesíti a gyors és ésszerű összeszerelést a legkedvezőbb árakkal. Ennél a rendszernél az álmennyezeti lapok egy alulról látható fémszerkezetben fekszenek. A standard kivitelnél a látszó profilok talpszélessége 24 mm. Optikailag hatásosabb álmennyezet hozható létre a 15 mm talpszélességű látszó tartószerkezettel. Az álmennyezeti lapok süllyesztett élkiképzése erőteljesebb strukturális hatást kelt. Minden lap egyenként kiemelhet és az álmennyezet felett térben futó épületgépészeti vezetékek és egységek - karbantartás, illetve szerelés céljából - tetszőleges helyen hozzáférhetőek. A különböző raszterméretek gazdag formálási lehetőséget biztosítanak (panel vagy négyzetes formátum). Az épületgépészeti elemek - mint pl. világítótestek, hangosító-, szellőző berendezések, stb. - egyszerűen beszerelhetők.

A legkisebb felfüggesztési magasság a lapok kényelmes összeszereléséhez: 120 mm

Szerkezet és szerelés:

A gipszkarton kazettás álmennyezet: födém vagy más vízszintes teherhordó szerkezetre függesztett T sínből álló bordázatba ültetett gipszkarton kazetták alkotta álmennyezet. A gipszkarton kazetták lyuggatott vagy sima kivitelűek, melyeket a bordázatra üzemben a kazettákra rögzített hátoldali fémlemezzel rögzítünk, helyezünk el. Az épület tartószerkezetének mozgási hézagait az álmennyezetek szerkezetén is át kell vezetni.

Kazetták:

A kazettái üzemben fehér színezést, a hátoldalukon akusztikus fátyol kasírozást kapnak. Lyuggatott kazettáknál a fátyol fehér vagy fekete színű lehet.

Vázszerkezet:

Felfüggesztés horogvégű huzallal, Ankerfix-gyorsfelfüggesztővel, közvetlen felfüggesztővel, nóniuszos felfüggesztő-vel vagy Ankerfelfüggesztővel lehetséges. Rögzítés vasbeton födémhez: szeghorgonnyal, más építőanyagokhoz az építőanyagnak megfelelő rögzítőeszközzel.

Felületkezelés:

Bevonatok, alkalmazási célok és követelmények szerint vízálló műanyag-diszperziós festékek, többszínű bevonóanyagok, olajfestékek, matt lakkfestékek, alkidgyanta festékek, polimer-gyanta festékek, poliuretán-lakkfestékek (PUR), epoxid-lakk festékek (EK). Tapéták: papír-, textil- és műanyag- tapéták alkáli rétegek, mint pl: mész-, víz-üveg- és szilikátfestékek nem alkalmasak a gipszkarton építőlemezek felületkezelésére.

Szilikátfesték-diszperziók a festékgyártók ajánlása szerint az utasítások szigorú betartása mellett használhatók fel.

Akusztikus álmennyezetek

Szerkezet és szerelés:

Akusztikus gipszkarton álmennyezetek: födém vagy más vízszintes teherhordó szerkezetre függesztett vázszerkezet lyuggatott vagy sliccelt gipszkarton építőlemez borítással. Az épület tartószerkezetének mozgási hézagait az álmennyezetek szerkezetén is át kell vezetni. Az álmennyezet mozgási hézag távolsága legfeljebb 10 m lehet és az álmennyezeti felületet jelentős méretváltozásánál (pl: leszűkülés, falkiszögellések) is szükséges mozgási hézag kialakítása. A lemezek vagy üzemben készült páravédelemmel ill. akusztikai szigetelő kasírozással rendelhetők, vagy helyszíni páravédelemmel láthatók el. A szerelőprofilok közé a megfelelő hangelnyelés elérésére legalább 20 mm vastag ásványgyapot hőszigetelés fektetendő. A profilokat az üzemben készült korrózióvédelem belső terekben, fürdőszobákban és lakások konyhájában való beépítésre teszi alkalmassá.

Álmennyezet - Vas és tömör beton födémre

A betonfödém és a függesztőrendszer közötti kapcsolat létrehozásához kizárólag az építőipari előírásoknak megfelelő dübeleket illetve rögzítőelemeket szabad használni. Figyelembe kell venni a dübel gyártójának előírásait. A dübelek stabilitását a már beépített dübelek 5%-n megfelelő próbaműszerrel meg kell vizsgálni. Az ellenőrzés akkor érvényes, ha a bevizsgált műszer segítségével a 40 illetve 60mm lehorgonyzási mélységű dübelre átadódó 0,75kN-os terhelés nem okoz szemmel látható kicsúszást. Ha egy dübel nem elégíti ki az elvárásokat, úgy a felszerelt dübelek további 20%-át kell átvizsgálni. Abban az esetben, ha még egy további dübel nem teljesíti az ellenőrzés feltételeit, az adott födémszakasznál illetve szerkezeti egységben található minden dübelt át kell vizsgálni. A 7mm menethossz feletti KKM és KDM típusú dühbeleket -masszív szerkezeti elemeknél-a terhelési próbakészülék helyett, bevizsgált nyomatékhatároló csavarhúzóval -amelynél kizárt a túlterhelés lehet6sége-is szabad ellen6rizni. Az ellenőrzés ennél a vizsgálatnál akkor érvényes, ha minden egyes dübel a 3Nm-es forgatónyomatékot észrevehető elcsúszás nélkül elbírja. A kivitelezőknek vagy képviselőjének az ellenőrzésrül jegyzőkönyvet kell vezetnie, amelyben megadja a szerkezeti szakaszban a vizsgált dübelek helyét és a próbaterhelés, illetve a forgatónyomaték szintjét. A jegyzőkönyvet csatolni kell az építési naplóhoz.

Álmennyezet - Acélgerendás födémre

A függesztőket általában fémkapcsokkal erősítik az acélgerendák alsó övéhez. Alkalmazható rögzítőelemek: függesztőkapocs illetve karimás függesztő. A pontos alkalmazási útmutatását kérje a függesztőelem gyártójától.

Álmennyezet - Gáz és könnyűbeton födémre

A függesztők rögzítésére az építőipari előírásoknak megfelelő-injekciós dübeleket kell alkalmazni. A pontos alkalmazási útmutatását kérje a dübel gyártójától.

Álmennyezet - Trapézlemezes födémre

Amennyiben nem lehet elkerülni az álmennyezeti tartószerkezetnek közvetlenül a trapézlemez födémhez történő rögzítését, úgy kizárólag a trapézlemez függőleges bordázata vehető erre igénybe. A függesztőelemeket minden esetben csavarozással kell rögzíteni. A kampós függesztőket nem szabad egyszerúen a trapézlemez furatába akasztani. Az álmenyezet tartószerkezetét a trapézlemez hordásirányára merő6legesen kell irányítani, így egyenletes súlyelosztást érhetünk el. Engedélyezett rögzítőelemek: építőipari előírásnak megfelelő lemezcsavar, vagy Molly-szegecs. Megjegyzés: A trapézlemezes födémek általában nagy fesztávot hidalnak át. A kedvezőtlen feltételek mellett, a szélnyomás illetve szélszívás által a tetőszerkezetben okozott mozgásokat a függesztőszerkezet közvetítheti az álmenyezeti rendszerbe. Ez a fugák megnyílásához vezethet, illetve szerkezeti zajokat gerjeszthet az egymáshoz súrlódó fémalkatrészek és lapok környékén. Megfelelő megoldást biztosíthat egy, a tetőszerkezettől független segédszerkezet létrehozása, amelyhez az álmennyezet rögzíthető. Alkalmazható: nagy fesztávú acél segédszerkezet.